Hidrolik Asansörler
Hidrolik Asansörler yapının içerisinde makine dairesinin olmadığı ve kullanıcı trafik yoğunluğunun az olduğu konutlarda, fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde ve villalarda hidrolik asansörler daha çok tercih edilir.
Tahrik gücü olarak hidrolik sistemlerin kullanıldığı asansörlerdir. Kaldırma işi hidrolik sıvısının; kabini direk ya da endirekt (makaralı sistem) olarak etkileyen bir kaldırıcıya sevk eden ve elektrik enerjisi ile çalışan bir pompa vasıtasıyla gerçekleştiren asansörlerdir.
Bu asansörlerde aşağı inişler asansörün kendi ağırlığı ile sağlanmaktadır. Hidrolik Asansörlerde makine dairesi genellikle ilk durak seviyesinde bulunur ama gerekli durumlarda binanın herhangi bir yerinede kurulabilmektedir. Makine dairesinde; Bir hidrolik yağ kazanı üzerinde hidrolik makinesi düzeneği, kumanda panosu ve hidrolik sıvısının geçtiği borular bulunmaktadır.
Asansör kuyusunda; Kabin, silindir piston sistemi, askı tertibatı tamponlar ve varsa karşı ağırlık bulunmaktadır. Çalışma şekli: Elektrikle çalışan pompanın yağı itmesiyle pistonların kabini kaldırması esasına göre çalışır.
Hidrolik Asansörlerin Avantajları
- Hidrolik Asansörlerin Avantajları
- Büyük kabin alanları sağlar.
- Çatı dizaynında serbestlik ve teras katına ulaşma imkanı
- Yüksek taşıma kapasitesi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilme
- Binaya gelen yükün tabana iletilmesi ile bina statik hesaplarında kolaylık
- Darbesiz kalkış ve duruş
- Sessiz çalışma
- Aşağı inişte masrafsız çalışma
Hidrolik Asansörlerin Dezavantajları
- Kullanılan yağın özellikleri, sıcaklık ile değiştiğinden performans değişiklikleri
- Seyir mesafeleri sınırlıdır.
- Yüksek süratli asansör uygulamaları için uygun değildir. (Asansör hızı maksimum 1 m/s ye kadar yükseltilebilir).